Ucraina este o țară situată în Europa de Est, a doua cea mai mare de pe continent după Rusia. Capitala Ucrainei este la Kiev, situată de-a lungul râului Nipru în nordul țării.
Peisajul ucrainean este alcătuit din câmpii vaste și Munții Carpați, care se extind prin regiunea vestică pe mai bine de 240 de kilometri. Râurile principale ale Ucrainei sunt Nipru, Bugul de Sud, Doneț și Nistru. Bazinul Donețului din regiunea estică-centrală este unul dintre complexele industriale și metalurgice majore din Europa. Acolo, ucrainenii produc gaze naturale, petrol, fier și oțel. Totodată, Ucraina este un producător major de grâu și sfeclă de zahăr.
Ucraina este o republică unitară pluripartidică cu un singur organ legislativ. Șeful statului este președintele, iar șeful guvernului este prim-ministrul, informează Britannica.
Diferite regiuni ale teritoriului care este astăzi Ucraina au fost invadate și ocupate în primul mileniu î.e.n. de cimerieni, sciți și sarmați, iar în primul mileniu e.n. de către goți, huni, bulgari, avari, khazari și maghiari. Triburile slave au ajuns aici după secolul al IV-lea. Kiev era principalul oraș, iar cucerirea mongolă de la mijlocul secolului al XIII-lea a pus capăt în mod decisiv puterii kievene.
Între secolele XIV și XVIII, porțiuni din Ucraina au fost conduse de Lituania, Polonia și Rusia. Mai mult, cazacii controlau un teritoriu în mare parte autonom cunoscut drept Hetmanatul. Mare parte din Ucraina a ajuns în mâinile Rusiei în secolul XVIII.
La scurt timp după Primul Război Mondial și Revoluția Rusă din 1917, mare parte din regiunea ucraineană a devenit o republică a Uniunii Sovietice, deși părți din Ucraina de Vest au fost divizate între Polonia, România și Cehoslovacia. Ucraina a suferit o foamete severă, numită și Holodomor, între 1932 și 1933 sub liderul sovietic Iosif Stalin. Invadată de armatele Axei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Ucraina a fost și mai devastată înainte să fie capturată din nou de sovietici în 1944. Până la sfârșitul războiului, granițele Ucrainei au fost restabilite pentru a include teritoriile ucrainene de vest.
Ucraina a fost locul dezastrului de la Cernobîl în 1986, la o centrală nucleară construită de sovietici. În 1991, Ucraina și-a declarat independența. Neliniștea prin care a trecut în anii 1990, în timp ce încerca să implementeze reforme politice și economice, a culminat cu alegerile prezidențiale disputate din 2004. Proteste de amploare în urma rezultatelor la alegeri au ajuns să fie cunoscute drept Revoluția Portocalie, sau Revoluția Castanilor datorită arborilor de castan din Kiev. Efectele revoluției au fost de scurtă-durată, iar țara a rămas divizată de-a lungul liniilor regionale și etnice.
Un alt moment important din istoria Ucrainei, de această dată concentrat în Piața Independenței, sau EuroMaidan, din Kiev, a dat jos guvernul în 2014. În timp ce guvernul interimar încerca să rezolve situația economică precară a țării, trupele ruse au ocupat republica autonomă Crimeea. La scurt timp după aceea, în martie 2014, Crimeea și-a declarat independența față de Ucraina și a fost anexată de Rusia. Luptele între miliția separatistă pro-rusă și forțele guvernului ucrainean au continuat în estul Ucrainei. La sfârșitul anului 2021, Rusia a început o intensificare militară la granițele sale cu Ucraina, iar în februarie 2022 Rusia a invadat țara.
A șasea zi de război în Ucraina. Tot ce știm până acum
Războiul din Ucraina, pariul pe care Vladimir Putin l-a pierdut
De ce îi este atât de greu lui Vladimir Putin să accepte suveranitatea Ucrainei?
Ce simbolizează însemnele misterioase care apar pe tancurile rusești din Ucraina?